Activitats

Espeleologia

El Grup Espeleològic Lleidatà, secció d’espeleologia del Centre Excursionista de Lleida, fou fundat l’any 1956 per en Ramón Pardell, Manel Cortés, Alfred Almacelles i Sebastià Teixidó, entre altres.

El Grup compta, en l’actualitat, amb una cinquantena de socis que practiquen tant l’espeleologia, ja sigui en el seus vessants esportiu, de recerca i investigació o docent, com el descens esportiu de barrancs.
En el vessant de recerca el G.E.Ll. centra actualment la seva activitat en les prospeccions a la Serra del Montsant i, a l’estiu, en les sortides a la zona d’Eriste. Fruit d’aquests treballs es pot destacar, entre altres, la troballa a la zona del Montsant de dues noves “Grans Cavitats” segons el barem del Catàleg de Grans Cavitats de Catalunya, de l’Espelo-Club de Gràcia.

Aquestes són la Cova de les Campanes, de 800 metres de recorregut i 70 metres de desnivell i l’Avenc de Aisling, de 870 metres de recorregut i 53 de desnivell; mentre que a la zona d’Eriste s’han assolit els 438 metres de recorrregut i +70 de desnivell a la Cova Alta d’Espigantosa.

Barranquisme

És una activitat que es va iniciar a la nostra entitat amb la curiositat d’espeleòlegs, i escaladors, que es van dedicar a fer exploracions utilitzant les seves tècniques en les ferides fetes a la muntanya per l’erosió de l’aigua al llarg del temps.

Quan arriba el bon temps, a partir de la primavera, és quan s’inicia la seua pràctica. Un fet important és que s’ha d’anar ben equipat, ja que l’aigua serà la nostra aliada, però si no anem preparats, la podem trobar més aviat freda…

Un vestit de neopré que ens servirà per mantenir la nostra temperatura corporal, un arnés de barrancs, un casc, el sac de transport, un vuit, mosquetons, entre altres, són elements que no ens podran faltar per portar a terme l’activitat, però tot i això s’ha de vigilar en l’epoca del desgel o quan hi ha tronada, com pot ser les tardes d’estiu ..

Anar informat sobre els telèfons d’emergència de la zona, mirar el nivell de l’aigua, etc… són punts que ens ajudaran a que la sortida sigui millor!

Vies ferrades

Recentment també s’ha incorporat de forma habitual a les activitats del grup les sortides a les vies ferrades. La via ferrada és un itinerari vertical equipat amb material divers: claus, grapes, preses, passamans, cadenes, ponts tibetans i nepalís i tirolines que permeten d’una manera segura, arribar a zones remotes de difícil accés per senderistes i no avesats a l’escalada. Per garantir-ne la seguretat hi ha instal·lat un cable d’acer durant tot el recorregut, que amb l’arnés, proveït d’un dissipador d’energia i mosquetons especials de via ferrada ens asseguren en cas de caiguda. La zona clàssica de vies ferrades es troba als Dolomites, encara que també són força populars a França, a Suïssa, a Alemanya i poc a poc a Catalunya i l’Estat Espanyol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *